Houten afwasborstel: EcoCoconut Dish Brush

review   08 april 2019  duurzaam  
Afbeelding bij artikel: Houten afwasborstel: EcoCoconut Dish Brush

Wie het huishouden duurzamer wil maken, ontkomt er uiteindelijk niet aan om ook de afwasborstel te vervangen. Die bestaan over het algemeen geheel uit plastic. Gelukkig zijn er prima alternatieven. Je vindt ze niet in elke supermarkt en het gebruik is meestal even wennen. Hoe bevalt de EcoCoconut Dish Brush?

Ik was eigenlijk niet echt op zoek, maar vorig jaar zag ik ze toevallig liggen bij Van Nature, een duurzame warenwinkel in Nijmegen. De steel is van hout, de borstel van kokosvezel en beide onderdelen zijn met roestvrij staal aan elkaar bevestigd. Het geheel  zit in een plasticvrije verpakking. Dat maakt het een duurzame afwasborstel, die honderd procent biologisch afbreekbaar is. Een bijzonder kenmerk volgens de Australische fabrikant: door de kokosvezel heeft hij antibacteriële eigenschappen. In dezelfde lijn zijn ook schuursponsjes en flessenreinigers verkrijgbaar. De prijs is ongeveer zes euro.

Eerste gebruik
Door de afwijkende vorm voelde het eerste gebruik ‘raar’; het handvat ligt echt anders in de hand dan het veel dunnere steeltje van een reguliere borstel. Daarnaast zijn de kokosvezels best wel stug, wat je meteen doet afvragen: veroorzaakt dit geen krasjes? En blijft er nu meer vuiligheid in zitten? Logische vragen bij een voorwerp dat je voor het eerst in handen hebt.

Na vijf maanden
Bij ons wordt de afwasborstel dagelijks gebruikt en ik heb er zelfs al de vettige onderdelen van een gootsteenafvoer mee schoongemaakt. De kokosvezels laten geen krasjes achter in pannen, op het aluminium van een gasstel of het oppervlak van een inductieplaat. In de borstel is viezigheid zichtbaar, alleen is dat niet anders dan bij een normaal exemplaar. Door de donkere kop zijn voedselresten beter zichtbaar en de oplossing is zoals altijd: even schoonspoelen. Afkloppen tegen de rand van de gootsteen kan ook, maar hierdoor kunnen na verloop van tijd de bevestigingspinnen losraken waarmee de borstel in de houten steel vastzit. Het zijn er twee en ze zitten, zeker als de borstel intensief gebruikt gaat worden, niet vast genoeg verankerd. Een druppel secondelijm deed wonderen, al is dit natuurlijk niet de bedoeling.
De afwasborstel doet z'n werk verder prima, u krijgt er alles mee schoon. Kortom, een (bijna) volwaardige vervanger voor de plastic variant.

Pluspunten en minpunten
+ Duurzaam
+ Biologisch afbreekbaar
+ Geen plastic
- Kort wennen aan de afwijkende vorm
- Bij intensief gebruik kan de bevestiging van de borstel soms losraken (maar dit is makkelijk te verhelpen)


Afbeelding bij artikel: Houten afwasborstel: EcoCoconut Dish Brush Afbeelding bij artikel: Houten afwasborstel: EcoCoconut Dish Brush