Ik ben met mijn gezin genomineerd voor de Duurzaamheidsprijs van gemeente Lingewaard. Onze filosofie is dat je ook goed voor het milieu kunt zijn zonder meteen te denken aan bijvoorbeeld zonnepanelen. Die willen we ook, maar tot nu toe hebben we het nog zonder gedaan en toch enorm bespaard op elektriciteit, gas en drinkwater. Onlangs publiceerde De Gelderlander een artikel over ons, want we doen de was met regenwater en zetten de afvalcontainer slechts één keer per jaar aan de weg.
© 2003-2022
Ik haak graag even in op de brief van Sebastiaan Schoemaker uit Huissen. Hij sprak in het Gemeentenieuws (Lingewaard) van twee weken geleden zijn verontwaardiging uit over onder andere een hogere afvalstoffenheffing. Lingewaard rekent voor het ophalen van restafval met ingang van dit jaar bijna acht euro, terwijl dat voorheen de helft per keer was. Voor Schoemaker betekent dat een tariefstijging van vijftig procent, omdat de container ook nog maar eens in de vier weken wordt geleegd. Ik betaal honderd procent meer en dat vind ik prima. Jaarlijks ben ik dan acht euro kwijt.

Wie het huishouden duurzamer wil maken, ontkomt er uiteindelijk niet aan om ook de afwasborstel te vervangen. Die bestaan over het algemeen geheel uit plastic. Gelukkig zijn er prima alternatieven. Je vindt ze niet in elke supermarkt en het gebruik is meestal even wennen. Hoe bevalt de EcoCoconut Dish Brush?
lees verder
Afval. Als er iets is waar de wereld niet beter van wordt, is het wel van alles wat we weggooien. Of laten slingeren... Zwerfafval veroorzaakt uiteindelijk de vorming van enorme plastic eilanden in zeeën en oceanen. Wat doen we eraan? Soms lijkt het een druppel op een gloeiende plaat, maar we kunnen er echt iets aan doen. Afgelopen vrijdag liep ik ergens in de uiterwaarden van Gelderland en binnen een halfuurtje zat deze vuilniszak nagenoeg vol. Ook op andere plekken ligt genoeg. Helpt u mee?