De toekomst: 'A day made of Glass'

Het moge duidelijk zijn dat toekomstvoorspellingen niet altijd even positief stemmen. Ook technologische vooruitgang, dat in eerste instantie een zegening lijkt, blijkt in de praktijk vaak nadeliger in te werken op je leven dan je wilt inzien. Neem de mobiele telefoon, die communiceren een stuk onpersoonlijker heeft gemaakt. En wat te denken van de berg aan informatie die je vrijgeeft via sociale media op internet? Een stofzuiger die je moet 'updaten'? Een dreumes die niet weet wat het met boeken aanmoet, omdat het al op de iPad van papa mag? Ik kijk met argusogen naar wat ons mogelijk allemaal nog te wachten staat. Toch komt er af en toe iets voorbij dat te mooi is om onbesproken te laten. Een idee van de toekomst dat in de ogen van nu een droom is die niet snel genoeg werkelijkheid kan worden. Wordt het zoals een Amerikaans bedrijf het in de film 'A day made of Glass' voorspiegelt?

17 mei 2012 · Categorie: blog


Vredig dromen

ze is thuisgekomen, waar ze hoort
en deint in het warme badwater nog wat na
zich niet bewust van het kille sanitair
om haar heen, de waan van de dag
weerspiegeld op iedere tegel,
een verwensing, een verwachting,
een verplichting

haar vingers spelen met het sop
zoals een dreumes dat met een kruimel doet
haar ogen kijken onbevooroordeeld
naar het naakte lichaam onder het oppervlak
haar oren horen de laatste druppel
uit de kraan als een onschuldig plonsje
haar tong proeft de smaak van zuivere tijd

natte voetstappen naar de slaapkamer
vervagen in de loop van de nacht
alsof wreedheid nooit heeft bestaan

ze fluistert ’s avonds voor het slapen gaan
nog iedere keer: ‘Ik hou van je’

en droomt dan verder

18 maart 2012 · Categorie: gedicht


Een 'LP' met jaarringen

Zit er muziek in een boom? Kunstenaar Bartholomäus Traubeck denkt van wel. En na het zien van dit filmpje vind ik dat ook. Het idee is mooi, de uitvoering prachtig...

28 januari 2012 · Categorie: blog


Postcrossing

Het stapeltje ansichtkaarten bij ons op de schouw groeit gestaag. Iedere week komt er minstens één bij. Het ene exemplaar is mooier dan de andere, maar dat maakt niet uit. Het gaat om het verhaaltje op de achterkant. Onbekenden geven een kijkje in hun leven.
Je kunt niet om Postcrossing heen als je van post houdt. Deze website geeft je het adres van een volslagen vreemde, waarna je diegene een brief of kaart stuurt. Op deze manier wordt ook je eigen adres aan zomaar iemand doorgespeeld. Dat kan bijvoorbeeld een bibliothecaris uit de Verenigde Staten zijn, een gezin uit Canada, een moeder van zeven kinderen uit Engeland of een studente in eigen land.
Die willekeur maakt het extra leuk. Door postcrossing is het iedere keer weer een kleine verrassing als je bij de normale post nog iets extra’s in je brievenbus aantreft. Naast de tekst van de afzender zit er vaak nog een bijzondere postzegel op en kun je aan de hand van de code op de kaart meer te weten komen over wie de kaart waar vandaan verzond. Inmiddels doen er zo’n kwart miljoen postliefhebbers uit meer dan tweehonderd landen mee aan het project.

17 januari 2012 · Categorie: blog


Privacy

Gaat de uitspraak 'Ik heb toch niets te verbergen' werkelijk op? Als je weet wat en hoeveel informatie er over je doen en laten wordt opgeslagen, realiseer je je pas hoe belangrijk privacy is. Het radioprogramma De Gids.FM van Felix Meurders besteedt deze week uitgebreid aandacht aan dit onderwerp. Iedere dag wordt een bepaald onderdeel belicht. Op deze pagina worden de items verzameld. De eerste aflevering gaat over hoe je onder controle staat vanaf het moment dat je wakker wordt, de tweede uitzending geeft antwoord op de vraag wat instanties en bedrijven van je weten en het derde item is een discussie met Tweede Kamerleden. De moeite waard om eens te beluisteren.

11 januari 2012 · Categorie: blog


Televizierring 2011

Zelfs na het weekend is het nog het gesprek van de dag: Voetbal International heeft de gouden Televisierring 2011 gewonnen. Het gala heb ik niet gezien, het fragment van een verbaasde Mies Bouwman, die de uitslag bekend mocht maken, inmiddels wel. En dan die teleurstelling in de ogen van John de Mol, wiens programma The Voice of Holland er tegen alle verwachtingen in niet met de prijs vandoor ging. Ik geniet er met volle teugen van! Als er één ding duidelijk is, is het wel dat een bepaald format niet alleen wint omdat het hogere kijkcijfers heeft. The Voice Of Holland is een talentenjacht, waarvan we er de laatste jaren al zoveel voorbij zagen komen. Inhoudelijk gezien kun je het niet vergelijken met Voetbal International, maar de winnaar doet er zeker niet voor onder. Is het terecht dat het praatprogramma van Wilfred Genee en Johan Derksen heeft gewonnen? Ja, want de gouden Televisierring is een publieksprijs. Is het terecht dat zowel Mies Bouwman als 'tv-kenner' Bert van der Veer het evenement niet meer dan een belspelletje vinden waarbij kwaliteit niet telt? Ik denk het niet. Wat is kwaliteit? En welk programma hangt meer van het bellen en sms'en aan elkaar dan The Voice of Holland? Juist. Voetbal International, van harte gefeliciteerd...het was een geweldige overwinning!

24 oktober 2011 · Categorie: blog


Lomografie

Soms zijn dingen zo geavanceerd of mooi dat je de schoonheid ziet in iets wat juist niet helemaal perfect is. Dankzij de digitale camera is fotograferen een makkie: op één opslagkaart kun je duizenden foto's kwijt en slechte opnamen vis je er zo tussenuit. Dat was in het analoge tijdperk, nog niet eens zo heel lang geleden, wel anders. Toen moest je kiezen tussen een rolletje voor zwart-wit of kleur, was door- en terugdraaien duidelijk hoorbaar en duurde het minstens een uur voor je het resultaat kon bewonderen. Nu dat verleden tijd is, zeggen we dat fotograferen z'n charme heeft verloren. Daar valt iets van te zeggen. Want met het verdwijnen van de analoge fotografie is ook het spontane van foto's maken verloren gegaan. En wat te denken van het verrassingselement? Je wist pas wat je had op het moment dat je de ontwikkelde afdrukken onder ogen kreeg, vaak aan de balie van de eenuursservice.

Al in 1948 zag de eerste voorloper van de 'meteenresultaatcamera' het licht. Toen introduceerde Polaroid de eerste camera die zelf foto's kon ontwikkelen. Dit principe leek mede door de komst van de digitale camera ten dode opgeschreven, maar dankzij liefhebbers is het nog altijd mogelijk om karakteristieke polaroidfoto's te maken. Ook fotograferen met een rolletje wordt af en toe nieuw leven ingeblazen. Als je nog foto's maakt met een analoge camera, dan ben je misschien wel een lomograaf. Deze benaming is afgeleid van de Lomo Compact Automaat, een eenvoudige camera van Russische makelij die in 2005 uit de productie is genomen. Lomografie is eigenlijk fotograferen zoals onze ouders dat deden, maar dan met iets meer nonchalance. Het doet er niet toe of een foto onscherp, bewogen dan wel verkeerd belicht is. Je maakt foto's zonder erbij na te denken en ziet pas later of ze gelukt zijn. Inmiddels bestaan er hele gemeenschappen van enthousiastelingen en wemelt het op internet van de analoge foto's. Er worden zelfs nieuwe camera's gemaakt voor dit doel.

Leuker is natuurlijk om een oud fototoestel op de kop te tikken en in de winkel om een rolletje te vragen. Zoek daarna de onderwerpen niet op, want ze komen vanzelf voorbij. Ik vind het iets rustgevends hebben. Iedere klik is een verrassing voor later.

7 oktober 2011 · Categorie: blog